Klasa 2b wraz ze swoimi paniami zorganizowała kulinarne zajęcia warsztatowe w Szkolnym Laboratorium Przyszłości, gdzie w roli głównej królował chleb. Uczniowie poznali różne rodzaje chleba, zapoznali się z ich głównymi składnikami oraz wartościami odżywczymi pieczywa. Rozmawiali na temat roli i znaczenia chleba oraz przywiązaniu do chleba w naszej kulturze i w wyżywieniu. Dzieci wykonały prawdziwe masło ze śmietany oraz zdrową Nutellę z powideł śliwkowych i kakao. Następnie komponowały swoje kanapki według własnego uznania wykorzystując chleb żytni na zakwasie, razowy, orkiszowy, bananowy, z żurawiną oraz chałkę, a także przygotowane dodatki: prawdziwe masło, smalczyk wegański, ogórki kiszone oraz zdrową nutellę. To był wspólny odżywczy i zdrowy posiłek. Cała klasa 2b z radością uznała, że to były smaczne, pachnące i udane zajęcia.
MałgorzataMichałowska, Agnieszka Pabin
#LaboratoriaPrzyszłości
#LaboratoriaPrzyszlosci